Koncertom i výstavou si pripomenú dielo a odkaz T. Ševčenka

07.03.2011 Prešov

Prešov 7. marca (TASR) – Koncertom, divadelným vystúpením a výstavou si v Prešove pripomenú 150. výročie úmrtia významného predstaviteľa ukrajinskej literatúry Tarasa Ševčenka, ktorého tvorba sa úzko spája s ...
O programe, ktorý sa uskutoční 11. marca v Divadle Alexandra Duchnoviča v Prešove, dnes informovali zástupcovia Zväzu Rusínov-Urajincov Slovenskej republiky (ZRUSR).
Odborník na ukrajinskú literatúru Michal Roman pripomenul, že Ševčenko zomrel vo veku 47 rokov, z toho desať rokov strávil v cárskom vyhnanstve a ďalšie štyri bol pod prísnym policajným dozorom. Jeho diela nemohli byť publikované, prípadne podliehali prísnej cenzúre.
\"Bol to humanista, ktorý mal rád život a svojim dielom vyzýval národy a predovšetkým Slovanov, aby sa k sebe správali ako bratia. Na Ukrajine je označovaný za básnika porobeného ľudu, \" uviedol Roman. Dodal, že Ševčenko sa venoval výtvarnému umeniu a veľa jeho textov inšpirovalo hudobníkov a stali sa základom pre ich diela.
Podpredseda ZRUSR Pavel Bogdan informoval, že podujatie sa začína o 17.30 h otvorením výstavy, na ktorej si budú môcť návštevníci prezrieť obrazy ukrajinského výtvarníka Prokopa Kolisnyka.
Okrem toho tu budú inštalované vydania Ševčenkových diel či publikácie o tvorbe tohto autora, ktoré tvoria časť zbierky akademika Mikuláša Mušinku. Najstaršie je z roku 1840 a ide o prvé vydanie básnickej zbierky Kobzar. Zaujímavosťou je aj ďalšie takzvané cigaretové vydanie tohto diela, ktoré vzniklo vo Švajčiarsku v roku 1878.
\"Pretože Ševčenkove básne boli na Ukrajine zakázané, dohovorili sa s tabakovou spoločnosťou, že niekoľko tisíc tých Kobzarov urobia 5,5 na 10,5 centimetra, boli zabalené do cigaretovej škatuľky, kartónov a tak sa exportovali, \" vysvetlil Mušinka.
V programe, ktorý sa začne o 18. hodine, sa prestaví spevácka skupina a amatérsky divadelný súbor z obce Rešov, Detský súbor Srdiečko pri Spojenej škole T. Ševčenka z Prešova a Folklórny súbor Karpaťanin.
 

Vyberte región

mark